(Video) Rusuhan Tersembunyi Di Sabah | The Silent Riot

bom bom2 bom3 bom4

Video yang bakal anda saksikan ini menceritakan tentang rusuhan yang pernah terjadi di Sabah. Generasi Sabah yang baru mungkin tidak tahu mengenai rusuhan ini. Bom-bom meletup sewaktu rusuhan di sekitar KK. Klik link di bawah.

http://www.youtube.com/watch?v=ymTL8LiRn_U

Blog TheSilentRiotDocumentary

Fb Page The Silent Riot – a documentary

Kepada pembaca, jangan lupa LIKE FB Page kami Saya Sayang Negeri Sabah dan FOLLOW Twitter kami @SabahLuv untuk mendapatkan info terkini dari kami. Tq.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

About admin

Cerita Tentang Sabah | We spread LOVE through the community so you can show and share your thoughts and amazing facts about Sabah.
This entry was posted in Fakta, Sabah, Sejarah, Video and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to (Video) Rusuhan Tersembunyi Di Sabah | The Silent Riot

  1. loraine says:

    Para pemimpin yang ada sekarang tahu perkara sebenar yang berlaku pada tahun 1986. Ramai pemimpin tertinggi tidak dapat terima Realiti Alam bahawa Sabah akhirnya dipimpin oleh seorang Anak Jati Tempatan yang telah mengorbankan kedudukan dan persahabatannya dengan pemimpin masa itu demi rakyat negeri Sabah. Adiknya ditohmah dengan pelbagai tuduhan sehingga kini kerana perjuangan nya terhadap kedudukan rakyat negeri ini. Walaupun tuntutan rakyat sabah bukanlah mutlak bagi pemimpin tertinggi negara tetapi, jangan kita lupa Allah yang maha berkuasa lebih mengetahui hak yang diberikannya kepada orang2 yang dia tahu patut menerimanya sudah tertulis. Jika permusuhan, khianat, aniaya dan terutama sekali RASUAH maka, ingatlah itu adalah tindakan manusia sendiri bukannya kehendak Illahi. Rakyat Negara ini perlu insaf dan bangunkan negara sepertimana yang diimpikan oleh pemimpin awal iaitu pembebasan dari cengkaman penjajah dan dapat hidup harmoni dan bersatu padu, bukannya berpecah belah menegakkan kemahuan sendiri, langsung tidak ada rasa hormat antara satu sama lain. Agama diperalatkan untuk kepentingan politik, sedangkan agama adalah tiang keimanan, kepercayaan, kesatuan, kehormatan kepada manusia sejagat. Anak2 dididik untuk membenci orang lain, dilatih untuk menjadi pengumpat, pemfitnah, penganiaya teragung. Sedarlah semua rakyat Malaysia, Dunia hanya sementara, kembalinya kita kepada bumi juga. Kenapa kita tidak berusaha untuk mendidik anak2 supaya mempunyai iman yang kukuh, dalam masa yang sama menghormati iman dan kepercayaan jirannya. Bukankan ini satu keamanan. Perkongsian pengetahuan mengenai iman dan menjaga kesucian iman, bukannya menanam sikap suka mencaci, bila mati masuk ke dalam bumi dimakan oleh cacing dan binatang-binatang kecil yang tidak terlihat oleh mana-mana saudara dan sahabat handai. Bukankah ini kejadian alam kepada semua manusia yang matinya dikebumikan ke dalam liang tanah. Mengapa harus bermusuhan dan menghina dan tamak.
    Kesimpulannya, kejadian rusuhan 1986 adalah berpunca dari sikap tamak dan tidak mempunyai iman yang teguh dan tidak percaya Tuhan akan memindahkan segala kemahsyuran kepada orang yang Dia ingini, jika kita HINA di pengadilannya.
    DOA SAYA KEPADA YANG MAHA KUASA: SEMOGA MALAYSIA DAN TERUTAMA SEKALI NEGERI INI pada PRU13 DIBERKATI DENGAN PEMIMPIN YANG TUHAN PILIH DAN KEHENDAKI. Berkempenlah sehabis-habisnya. Semoga ketentuan Tuhan adalah yang tepat dan adil, seadil-adilnya, demi masa depan warga negara/negeri ini. Sabah dicintai dan disayangi selamanya. Amen

  2. rakyat sabah mahu pendatang haram di hantar balik, indonesia dan pelipina. kalau di hantar balik kalah lah umno dalam pru13. terpaksalah umno minta bantuan kawan islam moro nya mempertahankan pendatang pelipina agar dapat tolong mengundi.
    kita semua pikiran waras kenapa polis yang mengawal askar moro, sedangkan askar malaysia tak dibenarkan buat apa. perbuatan kerajaan ini amat memaluka negara dan bangsa. kapal perang kita changih, jet tempur sert helicopter kita changih, kereta perisai di kota belut pun ada. kenapa semua nya tak berkawal? sementara helicopter kita seram acid tinggi di tempat persembunyian moro itu. ini semua politik kotor semenanjung sekali lagi masuk sabah, politik pengechut takut kalah undi di sabah. ingat kerana teroris moro memang penjenayah dulu pernah merompak bank lahad dato danberkali kali buat kachau untuk di sabah. berapa lamakah kita boleh bersabar sehingga ada orang mengangap dan memburuk ka nama askar yang kita sanjung. kerana kerajaan yang main politik kotor.

Ruangan Komen