Senarai Website Berguna Untuk Cari Kerja Kosong | E-Job Hunting

job

1. Kepada yang belum dapat kerja tu, apa kata kamurang try cari-cari kerja di sini. Mana tau rezeki kamu bagus kan. Teknik ni dipanggil E-Job Hunting. First thing yang kamu kena sediakan ialah menyiapkan resume kamu dahulu dan save dalam format PDF pun boleh. Lagi satu, emel peribadi pun penting. paling bagus menggunakan nama kamu sendiri supaya lebih nampak professional. E.g. dzulkifli@gmail.com

2. Kenapa perlu ada resume, sebab pihak employee mau tengok kelayakan kamu. Contoh resume yang baik macam ni (klik). So kena pastikan resume kamu ni yang simple tapi padat. Tips berguna, contoh macam kelayakan akademik, kamu susun dari yang paling tinggi hingga paling rendah. Pengalaman kerja pun susun dari yang latest dulu k.

3. Ok sudah siap resume, save bagus-bagus, sebab nanti, certain website untuk job hunting ni akan minta resume kita, then sama ada kita mau upload atau tulis balik di website dorang. So if kita sudah ada resume kita sendiri, tinggal upload ja la.

4. Ok now kita akan memulakan Job Hunting kita. Paling senang, buka Mudah.my > Sabah > JobsKenapa mudah.my, sebab ramai pengiklan yang akan mengiklankan kerja kosong sini. Dari part time sampai full time, gaji kecil sampai besar, semuanya ada di sini. Dekat Mudah ni, ada jobs category dekat sidebar tepi sebelah kiri, untick mana yang kamu tidak berminat, then keluar la list kerja kosong nanti.

mudah

5. Ok basically Mudah punya site senang cari la kerja kosong kan. Now for rakyat Sabah, kerajaan negeri ada menyediakan website untuk cari kerja juga. Buka SabahJobCenter. Dekat website ni, sama ada kamu boleh search terus kerja kosong, ataupun berdaftar dulu as Job Seeker. Then masa kamu sign up tu, dia akan minta resume kamu, so bila kamu suda ada resume macam dalam step 2, tinggal upload ja, then kamu boleh mulakan pencarian kerja kosong di sini.

sabahjob

http://job.sabahjobcenter.com/jobPortal/jsp/index.jsp

6. Ok now kita gerak ke website ketiga. Klik portal rasmi Suruhanjaya Perkhidmatan Awam. Rasanya semua sudah tahu kan SPA tu apa. So yang ini, kita punya employee ialah kerajaan. Jadi staf kerajaan ni banyak kelebihan dia kan. Contoh pekerjaan macam pembantu tadbir. Sudah buka portal ni, klik Borang Permohonan Pekerjaan dalam Perkhidmatan Awam dan pilih mana-mana server yang disediakan. Then isi borang macam biasa. Ingat, pendaftaran hanya boleh dilakukan sekali sahaja.

spa

Portal Rasmi SPA

7. Website ke4, yang biasa kamu tengok iklan melekat di teksi bas, website JobStreet.com. Dalam website ni banyak syarikat-syarikat besar yang mengiklankan jawatan kosong di sini. Kelebihan JobStreet, Jobstreet suda going global. Kamu boleh cari kerja di luar negara juga. So step dia sama macam Sabah Job Center tadi. Klik Free Sign Up then isi detail macam biasa. Upload resume yang kamu sudah bikin tadi. Time kamu search kerja nanti, kamu boleh tekan apply terus.

jobstreet

JobStreet.com

8. Ok website terakhir yang menawarkan kerja kosong, JobsMalaysiaJangan lupa untuk sign up dulu, klik Daftar Sekarang. Saya tidak berapa biasa buka ini website, so kamu boleh explore sendiri ok. Konsep apply semua still sama macam itu JobStreet.

jobmalaysia

JobMalaysia.gov.my

9. Satu lagi tips yang paling mudah, buka website organisasi contoh UMS, TM atau AMC, then look for this ayat ‘Careers’. klik dan website ini akan memaparkan vacancy dalam syarikat tu. So, target kamu mau kerja di company mana, then buka website dorang, cari “Careers” klik dan tengok if ada kosong atau tidak.

tm

amc  10. Banyak lagi website yang menawarkan kerja kosong, yang saya bagi di sini antara tempat yang famous untuk cari kerja kosong la. Lepas kamu sudah apply kerja ni, banyakkan la berdoa. Tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia, siapa yang tau. Kalau ada website yang kamu tau menawarkan kerja kosong dan belum disenaraikan di sini, jangan lupa share dalam ruangan komen di bawah k.

Kepada pembaca, jangan lupa LIKE FB Page kami Saya Sayang Negeri Sabah dan FOLLOW Twitter kami @SabahLuv untuk mendapatkan info terkini dari kami. Tq.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

About admin

Cerita Tentang Sabah | We spread LOVE through the community so you can show and share your thoughts and amazing facts about Sabah.
This entry was posted in Borneo, Kerja Kosong, Sabah, Sarawak, Tips and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Senarai Website Berguna Untuk Cari Kerja Kosong | E-Job Hunting

  1. dila says:

    Hai, There is an Immediate vacancy at Penampang Sabah-Admin. Please call bona- 088-725535.

Ruangan Komen