blim

Bantuan Lesen Satu Malaysia (BL1M) | Lesen B2 Motosikal Bawah 250CC

blim

1. Banyak betul bantuan kerajaan tahun ini kan. Ramai mungkin tidak tahu yang kerajaan juga ada menawarkan Bantuan Lesen 1 Malaysia (BL1M). Berbeza dengan BR1M, bantuan lesen ini disasarkan untuk warganegara Malaysia yang tidak mempunyai apa-apa lesen memandu dan berada dalam golongan umur  17-40 tahun.

2. Syarat-syarat untuk menyertai BL1M

1.
Semua warganegara MALAYSIA berumur di antara 17 hingga 40 tahun pada atau selepas 01 Januari 2013
2.
Tidak pernah memiliki sebarang jenis kelas lesen memandu
3.
Hanya sah untuk lesen Kelas B2 sahaja
4.
Sihat tubuh badan
5.
Menepati semua kriteria yang telah ditetapkan oleh pihak Penganjur dan Jabatan Pengangkutan Jalan Malaysia (JPJ)
6.
Dikenakan yuran sebanyak RM199.00 (dibayar semasa program pendaftaran dijalankan secara Money Order pada ‘My E.G. Services Berhad’)
7.
Sila bawa kad pengenalan asal semasa proses pendaftaran.
8.
Menduduki semua ujian yang ditetapkan oleh pihak JPJ
9.
Untuk sebarang pertanyaan, sila emel kepadainfo@bl1m.my atau hubungi talian helpdesk
MyEG 03-7801 8888
10.
Tiada cara pintas

3. So basically Lesen B2 ni untuk menunggang moto la. Kalau kamu rasa mau ambil lesen moto murah, harga yang kena bagi sini RM 199, boleh daftar online di sini (klik Daftar Online) ataupun kamu boleh klik sini untuk download borang penyertaan.

*** bayaran secara online boleh dibuat melalui
http://bl1m.myeg.com.my/bl1mWeb/PublicSearchFormEN.zhtml )

*** bayaran secara manual pergi ke pejabat pos buat kiriman wang.
ALAMAT : Lot 5.01, Level 5, KPMG TOWER, NO. 8,
FIRST AVENUE, Persiaran Bandar Utama,
Bandar Utama,47800 Petaling Jaya,
Selangor.

*Jika masih terdapat sebarang masalah sila emailkan terus ke support@bl1m.my

Semak permohonan BL1M anda di sini klik

PENERANGAN TENTANG PROSES FLOW BL1M :

a. Daftar Online > BUAT BAYARAN ONLINE > JIKA BERJAYA > TUNGGU EMAIL Untuk Pengesahan Pembayaran > Tunggu pengesahan untuk mengikuti Taklimat & Ceramah JKJR dan JASA ( Di jangka awal MAC) > PENEMPATAN INSTITU MEMANDU (DI jangka minggu kedua) dan bermula lah kursus ujian memandu.

b. Daftar Online > Tanpa Bayaran > Print Borang dan datang ke Pejabat Pemuda UMNO berdekatan sila semak alamat berdekatan (www.bl1m.my) . > Bawa Money Order Sahaja atas nama MY EG Services BHD > Serah Borang serta Money Order ( Sila buat salinan untuk simpanan peribadi) > Pihak UMNO akan key in dalam sistem ( HARAP MAAF KLU TERLAMBAT KERANA KESESAKAN DATA ENTRY) > Kami akan hubungi untuk Taklimat & Ceramah JKJR dan JASA ( Di jangka awal MAC) > PENEMPATAN INSTITUT MEMANDU (DI jangka minggu kedua) dan bermula lah kursus ujian memandu.

c. Borang Manual -datang ke Pejabat Pemuda UMNO berdekatan sila semak alamat berdekatan.(www.bl1m.my) > Bawa Money Order Sahaja atas nama MY EG Services BHD > Serah Borang serta Money Order ( Sila buat salinan untuk simpanan peribadi) > Pihak UMNO akan key in dalam sistem ( HARAP MAAF KLU TERLAMBAT KERANA KESESAKAN DATA ENTRY) > Kami akan hubungi untuk Taklimat & Ceramah JKJR dan JASA ( Di jangka awal MAC) > PENEMPATAN INSTITUT MEMANDU (DI jangka minggu kedua) dan bermula lah kursus ujian memandu.

TARIKH TUTUP PADA 15HB FEBRUARI 2013 (JUMAAT)

4. Kalau kamu ada pertanyaan, boleh berkunjung ke pejabat UMNO bahagian masing-masing di tempat kamu atau pun tengok Website BL1M dan satu lagi, boleh hubungi Helpdesk MyEG

No Tel
:
03-7801 8888 (Helpdesk MyEG) – 9.00 pagi – 9.00 malam
No Faks
:
03-7712 0202
Emel
:
info@bl1m.my

Kepada pembaca, jangan lupa LIKE FB Page kami Saya Sayang Negeri Sabah dan FOLLOW Twitter kami @SabahLuv untuk mendapatkan info terkini dari kami. Tq.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...